24 września 2020

Torba cateringowa: prosty sposób na zwiększenie rozpoznawalności marki

torby-cateringowe

Na długo zapamiętamy marze 2020 roku. Ogólnokrajowy lockdown spowodowany zagrożeniem epidemiologicznym dosłownie zamroził wiele gałęzi gospodarki. Najmocniej doświadczyły tego takie branże, jak eventowa, kulturalna oraz gastronomiczna. Mnóstwo właścicieli restauracji czy barów musiało z dnia na dzień rozpocząć walkę o przetrwanie. Najskuteczniejszą bronią, a jednocześnie ratunkiem okazała się opcja dostawy jedzenia. Przestawienie się lub uzupełnienie oferty o serwowanie dań na wynos pozwoliło utrzymać się na rynku tysiącom przedsiębiorców z branży gastronomicznej.

Jeśli i Ty myślisz o uruchomieniu takiej opcji, albo chcesz położyć na nią mocniejszy akcent, to koniecznie zainwestuj w torby cateringowe. Co warto o nich wiedzieć? Jaka torba cateringowa będzie odpowiednia dla Twojego biznesu gastronomicznego? Sprawdź wskazówki, jakie dla Ciebie przygotowaliśmy.

Czym właściwie jest torba cateringowa?

Torba cateringowa to nic innego, jak torba papierowa przeznaczona do pakowania żywności – najczęściej dań gotowych do spożycia. Jest bardzo praktyczna, ponieważ z jednej strony pozwala skutecznie zabezpieczyć żywność przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi (brud, promieniowanie słoneczne, wilgoć), a z drugiej ułatwia przenoszenie produktów na znaczne odległości. Po zapakowaniu zamówionego dania do torby cateringowej można je dostarczyć klientowi w estetyczny i bezpieczny sposób.

Torby cateringowe nie są oczywiście niczym nowym. Stosuje się je od wielu lat – prekursorem były tutaj sieci restauracji. W naszym kraju jeszcze do niedawna takie torby były używane niemal wyłącznie przez bary szybkiej obsługi. Jednak w obliczu pandemicznych wydarzeń (o których wszyscy chcielibyśmy jak najszybciej zapomnieć) trend wyraźnie się zmienia. Dziś torby cateringowe stanowią standardowy element wyposażenia nawet restauracji z wyższej półki, które dzięki nim mogą serwować swoje dania na wynos tym klientom, którzy na przykład obawiają się wizyty w lokalu.

Torby gastronomiczne są masowo używane przez firmy cateringowe, które specjalizują się w obsłudze imprez. Korzystają z nich również właściciele mniejszych lokali, którzy swoje biznesy oparli na modelu zamawiania jedzenia online z dostawą pod same drzwi.

Wspomnijmy również o tym, że torby cateringowe są niezbędnymi akcesoriami w piekarniach, cukierniach, barach sałatkowych oraz firmach oferujących kompleksową obsługę dietetyczną.

Jak widać zakres zastosowania toreb cateringowych jest bardzo szeroki. Nie możemy natomiast zapominać o tym, że pełnią one nie tylko funkcję użytkową, ale także marketingową. Za chwilę wrócimy jeszcze do tego wątku.

Jakie cechy powinna mieć dobra torba cateringowa?

Specyficzne dla toreb cateringowych jest to, że muszą one prezentować solidną jakość wykonania. Ważne jest wytrzymałe dno, dzięki czemu eliminujemy ryzyko rozerwania torby pod ciężarem umieszczonych w niej produktów – i tym samym nie narażamy lokalu gastronomicznego na straty.

Torba cateringowa powinna się również charakteryzować ekologicznością. Tego oczekują współcześni konsumenci. Jest ogromna różnica pomiędzy otrzymaniem zamówionego jedzenia zapakowanego w elegancką, estetyczną torbę papierową, a takiego, które zostało umieszczone w „foliówce”. Nawet taki drobiazg może mieć istotny wpływ na postrzeganie marki restauracji, baru czy innej firmy gastronomicznej.

Torba cateringowa pełni funkcję wizerunkową

Będzie tak zwłaszcza w momencie, gdy umieścimy na niej elementy identyfikacji wizualnej marki przedsiębiorstwa – między innymi logotyp. Można na niej nadrukować także inne informacje czy hasła, które postawią markę w bardzo dobrym świetle i sprawią, że konsument od razu ją polubi. W ten sposób zyskujemy zaufanie klienta, pokazujemy mu profesjonalne oblicze marki.

Klient, który otrzyma pyszne, a jednocześnie estetycznie zapakowane danie, z dużym prawdopodobieństwem pozostanie wierny marce, na której się nie zawiódł. W ten oto sposób zupełnie niepozorna, wydawałoby się wręcz, że prozaiczna rzecz, jak torba cateringowa, staje się kolejnym ważnym elementem strategii marketingowej marki.

Torby cateringowe Ecosac – zamów je wygodnie online

Torby cateringowe w różnych wariantach pojemności możesz zamówić bezpośrednio w sklepie internetowym Ecosac. Dostępne są torby w kolorze białym lub ekologicznym o wymiarach:

  • 25x15x33 cm,
  • 32x17x39 cm,
  • 34x20x35 cm.

Są to gotowe torby cateringowe, pakowane po 200 sztuk, bez nadruku. Charakteryzują się bardzo wysoką jakością wykonania, o czym świadczy użycie wytrzymałego papieru kraftowego o gramaturze 90 gsm. Każda torba jest wyposażona w uchwyt skręcany w kolorze papieru bazowego lub białego.

Torby cateringowe są znakomitą, a jednocześnie niedrogą inwestycją w rozpoznawalność swojego biznesu gastronomicznego – zwłaszcza w czasach, które wymagają od nas nieszablonowego myślenia i działania.

Może zainteresują Cię również:
Zadzwoń do nas Sklep internetowy
service-technology service-bags service-ecommerce allegro-icon facebook-icon instagram-icon