-->
1 sierpnia 2016

Apetyt na ekologię – część 1

Ekologiczne torebki stosowane świadomie w życiu codziennym to świetny przykład małej decyzji
mającej duże pozytywne skutki – początkowo były wykorzystywane przez małą liczbę ludzi,
obecnie można rzec, że stanowią jeden z większych symboli mody na ekologię i czyste, zdrowe
życie. Musimy jednak pamiętać, by nie spoczywać na laurach – w końcu liczy się nie tylko torebka,
ale też to, co do niej włożymy. A okazuje się, że jeśli chodzi o produkty lądujące później w kuchni,
nasze decyzje mogą wpłynąć pozytywnie zarówno na planetę, jak i na jakość oraz długość naszego
życia. Skoro można więc upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, czemu by nie zastanowić się nad
charakterem swojej diety?
Bardzo ważnym zagadnieniem jest wybór odpowiednich produktów. Sprawa nie ogranicza się do
dylematu, czy kupować produkty oznaczone jako eko. Odpowiednia selekcja produktów to
zagadnienie obszerne na tyle, że poruszymy je w osobnym artykule. Tym razem skupimy się na
kwestiach związanych z modelem żywienia.
Świat Zachodu przy okazji rozwoju gospodarczego i wzrostów dochodów obywateli zaczął coraz
chętniej korzystać z cukrów rafinowanych, tłuszczów i produktów takich jak wołowina, czyli
wymagających dużej eksploatacji natury. Model diety w państwach bogatych i intensywnie
bogacących się polega więc na spożywaniu pustych kalorii i zwierzęcego białka. Jeśli tendencje
wzrostowe tego trendu utrzymają się, za kilkanaście lat Europejczycy i Amerykanie mogą mieć
naprawdę spore problemy zdrowotne związane ze wzrostem zachorowalności na cukrzycę czy
choroby nowotworowe.
Rozwiązaniem tego problemu jest korzystanie z diet mniej obciążających środowisko i
jednocześnie znacznie zdrowszych dla naszego organizmu. Z tego względu cieszy coraz większe
zainteresowanie dietą śródziemnomorską czy pescowegetariańską (pozbawioną wyrobów
drobiowych i mięsa czerwonego). Diety oparte na lekkich, bogatych w warzywa i owoce
jadłospisach pozwalają poprawić samopoczucie, zmniejszają ryzyko występowania wielu chorób i
pozwalają cieszyć się dłuższym życiem.
Jeśli moda na zdrowe jedzenie nabierze siły, wpłynie korzystnie nie tylko na zdrowie
społeczeństwa, ale też na kondycję planety. Wszystko dzięki zmniejszeniu emisji gazów
cieplarnianych oraz zmianach w przemyśle produkcji żywności, jakie taka zmiana ze sobą niesie.
Byłaby to więc sytuacja, na której skorzystamy wszyscy. Czy tak się stanie, przekonamy się za
kilkanaście lat, na razie warto zadbać o to, by w naszej kuchni było jak najwięcej zdrowej żywności
dającej siłę i zdrowie.

Może zainteresują Cię również:
Zadzwoń do nas Sklep internetowy
service-technology service-bags service-ecommerce allegro-icon facebook-icon instagram-icon